Husnumre i støbejern er dekorativt og rustikt

Husnumre er en ofte overset detalje,når det kommer til din indgangsdør eller din indkørsel. Som designere ofte bemærker det, kan man sagtens sætte et hjernedødt tal op i en fart. Gør man det på den måde, har man også afskrevet sig selv muligheden for at udsmykke sit indgangsparti på en smuk og interessant måde.

Husnumre i støbejern har selvfølgeligt en praktisk funktion. Havde vi ikke dem, ville vi alle som førstegangs gæster løbe rundt i en sand babylonsk forvirring på evig jagt efter værtens og værtindens residens. Tænk på, hvordan det ville være, hvis de ikke var der – sådan deromkring kl. 18.30 en fredag eller en lørdag aften. Det ville vrimle med mennesker omkring huse og boligblokke, nogle med små kort i hånden, andre med håndholdte instrumenter med GPS anordninger – det hele ville ligne et gigantisk folkeligt orienteringsløb. Så ja husnumre er noget, vi tager for givet, men uden dem ville vi sikkert være meget fortabte. Betyder det så, at det er ligegyldigt, hvordan husnumre tager sig ud. Bestemt ikke!Husnumre er et af de første indtryk dine gæster får af dit hjem. Og at det hele ikke ender som et orienteringsløb for debutanter er ikke hele forklaringen på vores afhængighed af disse upåagtede numre.Husnumrene er vigtige for udrykningskøretøjer eller taxier der skal finde den rigtige adresse. Men ville det ikke være en god ide, at du allerede nu tager et smut udenfor din dør for at se kritisk på dit hus?Er dine husnumre tydelige og læselige, og hvordan ser de egentligt ud? Måske du kunne skifte til mere elegante husnumre udført i støbejern, nogle der er lidt større og mere klassiske. Med disse moderne husnumre i støbejern kan du med tiden udnytte det rustne looks dekorative fortrin. For med husnumre i støbejern er det den rustne finish, der giver dine ankomne gæster et indtryk af en rustrød varme.

sort-husnummer-stoebejern

Håndværk forbundet med jernstøbning er kendt siden menneskehedens historiske periode begyndte med oldtiden. Det hele startede i Kina, og det kom senere til Europa i anden halvdel af det trettende århundrede. Støbejern har et højt kulindhold (over 2 %), fordi materialet tilvirkes under meget høje temperaturer. Førhen støbte man i sandforme, hvor formeren anvendte udskårne træstempler til at lægge den form, der skulle bruges til støbningen. Faget er endnu ikke uddødt, idet man i dag fortsat kan uddanne sig som støberitekniker med henblik på at opnå håndværksmæssige færdigheder som håndformer eller industriformer. Støbejern har fundet anvendelse – ikke bare i forbindelse med husnumre i støbejern – men også som set ved fremstilling af ovnplader, gelændere, murforsiringer, bærende konstruktioner, afløbsrør og meget andet indenfor både indendørs og udendørs arkitektur