Der findes utallige leverandører af kaffebønner, hvilket gør det besværligt at finde den kaffebønne du bedst kan lide.
I det her blogindlæg vil jeg guide dig, så kender til forskellen på kaffebønnerne, betydningen af ristningen samt blandingsforholdende i de mange kaffedrikke.
Jeg er autodidakt barista, som lever og ånder for den gode kop kaffe. Jeg får nærmest kløe og udslæt på kroppen, når folk serverer en kop Nescafé. Især fordi jeg ved, hvor nemt det er at lave den perfekte kop kaffe – hvis man blot bruger 5 minutter på at fordybe sig i kaffens verden.
Så, brug de næste 5 minutter af dit liv på dette blogindlæg og jeg garanterer dig, at din kaffe vil nå nye højder.
De to primære kaffebønner
Opdelingen af kaffebønner er en terminologi for sig selv, men først og fremmest kan man opdele kaffebønnerne i 2 kategorier:
- Arabiske kaffebønner
- Robusta kaffebønner
Ca. 70% af de kaffebønner der bliver solgt i Danmark, er af den Arabiske sort.
De Arabiske kaffebønner er kendt for deres kraftfulde og intense smag. Arabiske kaffebønner vokser i et højt terræn, som får planten til at gro langsommere end andre kaffeplanter. Den langsomlige groproces betyder, at kaffebønnerne udvikler deres smag og aromaer i en længere periode, hvilket resulterer i en kraftfuld smag. Selvom kaffesmagen er kraftig, er de arabiske kaffebønner kendt for deres søde og runde kaffesmag.
Robusta kaffeplanten er en hurtigere voksende plante og kan blive op til 8 meter. I forhold til den Arabiske kaffebønne er koffeinindholdet noget højere, hvilket også kan smages i form af bønnens bitterhed. Den hurtige groproces medfører at smagen i Robusta kaffebønnerne er bitter og skarpe i smagen – hvilket betyder, at den ofte bliver brugt til espresso.
Ristning af kaffebønner
Man kan riste kaffebønner på tre niveauer: Lys-, medium- eller mørkristet.
Kaffens smag afhænger også af, hvilken ristning kaffebønnen har været udsat for.
Lysristet.
Lysristet kaffe, bliver ristet i ca. 180-205°c grader og indtil at kaffebønnerne har fået en lysebrun farve. Ved en lysristning bevarer man kaffebønnes naturlige smag og aroma bedst muligt. Lysristede kaffebønner har derfor en let og fin smag, men også et snert af syrlighed.
Mediumristet:
Mediumristet kaffe ristes ved ca. 225-230°c grader og indtil bønnerne har en mørkebrun farve. Ved en mediumristning frembringer man olierne i kaffebønnerne, som synliggøres ved, at bønnerne får en olieret overflade. Ved en mediumristning forsvinder syren i kaffebønnerne og erstattes af en bittersød smag.
Mørkristet:
Når man mørkrister kaffebønner, sker det i temperaturer op til 240°c grader. Kaffebønnerne får en meget mørkebrun farve og samme olierede overflade som ved en mediumristning. Kaffebønnernes naturlige smag og aroma bliver ristet væk, og kaffebønnerne får sin smag fra ristningen. Den hårde ristning giver kaffebønnerne en fyldig, let bitter og røget smag.
Afhængigt af om du ønsker en kaffe med en stærk og intens smag, eller en kaffe der er rund i smagen, skal du kigge efter hvordan kaffebønnerne er ristet.
Når du skal købe dine kaffebønner, er det altid en fordel at gå efter de kaffebønner der har været pakket i kortest tid. Det kræves ikke, at kaffeproducenterne anmærker kaffeposerne med datoen for ristningen, da kaffe er et langtidsholdbart produkt. Du skal derfor kigge på ”bedst før” datoen og vælge den pose der kan holde sig i længest tid.
Udover bønnetype og ristning, har fremstillingen af kaffen også betydning. Jeg har prøvet forskellige former for kaffemaskiner, og det er uden tvivl AromaCoffees fuldautomatiske kaffemaskine der laver/brygger den bedste kop kaffe.
Se deres udvalg af fuldautomatiske kaffemaskiner her.
De forskellige kaffedrikke
Nu når du har styr på dine kaffebønner og den ristnings styrke du foretrækker – skal du selvfølgelig også have styr på de forskellige kaffedrikke.
De sidste 2 minutter af dette blogindlæg omhandler de forskellige kaffedrikke. Som skrevet før, findes der mange forskellige kaffemaskiner. De fleste fuldautomatiske kaffemaskiner kan brygge alle af de nedenstående kaffetyper.
Espresso: En lille shot af høj koncentreret kaffe.
Caffé Latte: Består af 1/3 espresso og 2/3 varmdampet mælk, hvor kun en lille del er mælkeskum på toppen.
Cappuccino: Består af 1/3 espresso, 1/3 varmdampet mælk og 1/3 tykt og cremet mælkeskum.
Americana aka. Sort kaffe: 1/3 espresso og 2/3 varmt vand
Latte Macchiato: Er en kaffe i lag, som har følgende opbygning: 1/3 varmdampet mælk hældes i bunden, 1/3 mælkeskum hældes over. Tilslut tilføjer man 1/3 espresso som vil lægges sig mellem de to mælketyper.
Flat white: samme opbygning som en Caffé latte, men med mindre mælk.
Café au Lait: Er en stærkere Caffé Latte, hvor blandingsforholdende er: ½ espresso og ½ varmdampet mælk.
Cortado: Består af 2/3 espresso og 1/3 varmdampet sødmælk.
Jeg håber, at du har fundet det her blogindlæg nyttigt og at din kaffe fremadrettet bliver lidt bedre.